Jesteś tutaj

W kuchni ze świętymi

Autor: 
Wydawnictwo Esprit

Andrea Ciucci i Paolo Sartor, dwaj katoliccy księża, zafascynowani opowieściami o życiu świętych Kościoła, ale także rozkochani w domowej kuchni, postanowili zbadać, co tak naprawdę ich ulubieni patroni myśleli o jedzeniu i gotowaniu. 

Świętość to dziwna sprawa: mieszanka heroizmu i codzienności, wyjątkowych gestów oraz banalnych faktów. Pewne jest to, że kiedy Bóg, „jedyny Święty”, znajduje dom w życiu pewnych osób, osiągają one pełnię swojego człowieczeństwa, stają się prawdziwymi ludźmi. Prawdziwy staje się także pokarm; przestaje być idolem, któremu poświęcamy uwagę i namiętności, lecz staje się narzędziem wzrastania w naśladowaniu Pana. - fragment

Andrea Ciucci i Paolo Sartor, dwaj katoliccy księża, zafascynowani opowieściami o życiu świętych Kościoła, ale także rozkochani w domowej kuchni, postanowili zbadać, co tak naprawdę ich ulubieni patroni myśleli o jedzeniu i gotowaniu. Owocem ich poszukiwań jest zbiór niezwykle ciekawych przepisów na dania, które szczególnie upodobali sobie wielcy ludzie Kościoła. Okazuje się bowiem, że święci – choć gorliwi w wierze – nie uciekali od ziemskich przyjemności. Cenili dobre jedzenie, nie stronili od słodyczy ani od… wina! Byli ludźmi zarówno nieba, jak i ziemi. Teraz dostajemy od nich przepisy na smaczne i zdrowe posiłki, ale przede wszystkim doskonałą lekcję pielęgnowania przy stole przyjaźni i braterstwa.

* * *

ks. Andrea Ciucci, ks. Paolo Sartor, W kuchni ze świętymi. Błogosławione i smaczne przepisy dla każdego, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2015, s. 216